Saturday, February 2, 2013

Nasihat - Menasihati

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah.. "sakit" juga merupakan nikmat yg Allah berikan mungkin atas kafarah dosa kita utk kita muhasabah diri kita.. T_T 
Allah.. :)
Daripada Tamim al-Dari r.a. Nabi s.a.w. bersabda " Agama adalah 'nasihat'." Kami bertanya: "Terhadap siapa?" Baginda menjawab:" Terhadap Allah, kitab-Nya, Rasul-Nya, pemimpin-pemimpin dan kaum muslimin umumnya" (Riwayat Muslim)
Saya suka untuk sama-sama berkongsi dgn sahabat-sahabat mengenai "nasihat" ni... :)
Kita ni sbg manusia selalunya "jarang2" nampak kesalahan kita sendiri.. "selalu2 sgt" nampak kesalahan org..kn?? 
betul.. saya sendiri pun pernah merasainyaa..
 

Sbb tu lah kita  kena pandang hidup kita seperti sebuah "PUZZLE". Sekeping puzzle selalu memiliki sisi LEBIH dan sisi KURANG...

Kekurangan kita... kita sediakan utk MENAMPUNG KELEBIHAN org lain. Sementara kelebihan kita, kita gunakan utk MENUTUPI KEKURANGAN org lain, hingga akhirnya kita dpt membentuk sebuah GAMBAR yg INDAH diatas sebuah puzzle ... :)

Kn.. sbb tu bila org nasihat & beri pandangan kpda kita, kita perlu menerima.. kita cuba koreksi diri kita.. x usahlah melenting! x do paedoh nya haa klu melenting nih.. bahkan kita ucap "Terima Kasih" pada org yg menasihati kita ni.. :) 

Ya lah kadang2 bila kita ditegur secara terbuka..terasa seperti di aibkan dihadapan semua org..
sbb tu la ISLAM ajar kita cara yg "BAIK" utk menasihati saudara kita :)
“Barangsiapa yang menasihati seseorang dan hanya ada mereka berdua, maka itulah nasihat yang sebenarnya. Barangsiapa yang menasihati saudaranya di depan banyak orang, maka yang demikian itu mencela dan mencelakan orang yang dinasihati.” 
nasihat lah sahabat kita dengan suara yg lembut, InsyaALLAH lantunan suara yg lembut boleh melembutkan hatinya yg keras utk menerima nasihat kita.. Fitrah manusia, mana ada yg suka org berkasar dgn dia kn??
Jadi x perlulah tinggikan suara ya dalam menasihati ni.. InsyaALLAH niat kita yg ikhlas nak menegur dy kerana sayang kan dya akan meresap dalam jiwa dya apa nasihat kita.. :))  
Jika terasa nak marah, cuba kita istighfar dan diam.. beri diri kita masa cuba susun atur bicara utk kita sampaikan dgn cara yg baik buat sahabat2 kita.. InsyaALLAH hilang amarah tu.. ^^
 
Bab memberi "pandangan" ni pula.. kita dengar sahaja pandangan sahabat kita.. biar la ia x relevan ke x masuk akal ke.. kita hormati dya dalam memberi pandangan.. setiap org kan punya pandangan yang berbeza.. Jgn terus2 meng'hentam" @ jgn "buat muka" dgn sahabat kita yg memberi pandangan nih.. kesian dya...

Ulama' 2 pun ada khilaf kan.. apatah lagi kita ni yg "ilmu" ni ibarat sebutir pasir di pantai.. Allah..
Kalau pandangan dy kurg bernas.. kita cuba cambahkan dengan padangan yang lain menjadikan ia lebih bernas tu kan lg elok  wink3x..
http://4.bp.blogspot.com/_JfRiyfadpnw/TEMCCNkSh2I/AAAAAAAAAK8/Nx0NZYMMiik/s1600/mogu75.gif

Teringat pada ucapan Khalifah Abu Bakar al-Siddiq ketika menyampaikan ucapan dasarnya berkata: “Apabila aku melakukan sesuatu yang betul maka bantulah aku, dan apabila aku menyeleweng maka perbetulkan daku.”

Allah..ego lagi kah kita dalam menerima nasihat?? 
Khalifah Ar-Rasyidin pun meminta nasihat.. kita ni yg Allah lemahnya iman, ego lg nk menerima teguran?
Astaghfirullah hal a'dzim..

Ingatlah wahai diri terutamanya dan sahabat2.

"Setiap kau baiki satu aibmu, maka akan tampak aib lain yang harus kau perbaiki. Akhirnya kau sibuk memperbaiki dirimu sendiri. Dan sesungguhnya, hamba yang paling dicintai ALLAH adalah dia yang sibuk memperbaiki dirinya sendiri. "
-Imam Hasan Al Bashri-


Allah... T_T

http://4.bp.blogspot.com/_JfRiyfadpnw/TEL-b8YIt0I/AAAAAAAAAIc/V_yum0UF180/s1600/fc1.gif# Nota kaki: apa yang dikongsi sekadar buat renungan diri sendiri terutamanya yg kadang2 lupa utk melihat & mengenal diri.. disamping ingin berkongsi bersama sahabat2 sbg renungan..p/s = Buat sahabat2 saya, andai ada kesalahan yang saya lakukan anda dialu2kan utk menegur saya.. Saya juga manusia yg sentiasa berbuat khilaf (salah) dan terlupa.. "Sesungguhnya sahabat yg baik ialah sahabat yg memberi teguran kepada sahabatnya ketika ia membuat kesalahan.." :))

"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!"

-Saiyidina Abu Bakar as-Siddiq- 

No comments:

Post a Comment